top of page

Než vyběhnete na svůj první maraton


Maraton- zdolání této trati vnímáme jako něco velkého, jako něco co když zvládneme, tak posuneme své možnosti o třídu dál, něco co prověří naší odolnost, vůli a soustředění se na cíl.

Kdo se může o něj pokusit?

V podstatě každý, kdo je zdravý a naplňuje ho pomyšlení na maratón radostí a nadšením. Běžet dobrý městský maratón je opravdu zážitek na celý život se svojí nezapomenutelnou atmosférou, horské nebo terénní maratony mají své kouzlo posazené výkonem do prostředí plné čerstvé energie. Abyste si však mohli maratón užít, je potřeba dodržovat určité zásady. Pokusím se Vám je v kostce předestřít.

Nechci se rozepisovat, co všechno máte udělat, abyste se dobře připravili. Dobře se na maraton připravit znamená u každého něco jiného, ale jak by měl vypadat maratonec připravený v pohodě tuto trať zvládnout?

Měl by mít přiměřenou váhu. Může se zdát divné, že začínám právě tímto, ale věřte mi, maraton je z hlediska náročnosti na pohybový aparát velmi zatěžující a věřím, že nechcete ještě dlouhou dobu po maratonu pokulhávat. Jde o adaptaci pohybového aparátu na takto náročný výkon. Musíte v tréninku postupně prodlužovat občasné tréninky dlouhodobé vytrvalosti a to nejen z důvodů zlepšení vytrvalecké kondice, ale právě i z důvodu adaptace svalů, kloubů a různých drobných skloubení na časově náročný výkon. Zdravotnické stany v cíli velkých maratonů jsou přecpány lidmi, kteří sténají bolestí. Vyhněte se těmto zážitkům. Nechte na své intuici, kde je Vaše maratonsky nezávadná váha a dejte si čas na shození potřebných kilometrů. Pokud chcete mít dobrý pocit ze svého prvního maratonu, dejte si na přípravu dostatek času a sem patří i přirozené shození přebytečných kilogramů. Jen na okraj, diety jsou k ničemu. Stačí úprava Vašeho jídelníčku, správné načasování jídla a nedělat z žaludku žok na jídlo.

Další důležitou věcí je dostatečné posílení kardiovaskulárního systému. A zase musím apelovat na postupnost!! Ať už se rozhodnete trénovat jakkoliv, vždy dbejte na spíše pomalejší nárůst zátěže. Vyhnete se tomu, abyste přetavili nadšení na začátku přípravy ve zmar a nechuť k tréninku. I Vaše srdíčko to ocení a zlepšování výkonnosti Vašeho oběhu a respiračního systému budete vnímat pozitivně i v životě jako takovém.

Z hlediska psychické připravenosti můžete udělat několik věcí. Za prvé neprogramujte se tím, jak to bude těžké. Spíše si představujte sebe, jak běžíte ve skupině s ostatními běžci a zvládáte maraton v pohodě, vždy se zaměřte především na výsledek svého snažení, tedy na to, jak dobíháte do cíle a nemáte žádný problém. Svoje sebevědomí můžete již v tréninku posílit tím, že postupně budete prodlužovat svoje nejdelší tréninkové kilometry. Pokud uběhnete bez větších problémů 30km v tréninku, dá se předpokládat, že maraton uběhnete bez nezdravých dopadů na Váš organismus a že si ho užijete.

A na co ještě nezapomenout?

Pár dní před maratonem se zkuste během tréninku párkrát napít, abyste potom nedostali legendární hlaďák, až začnete na trati občerstvovat. Žaludeční sliznice se potřebuje také připravit na to, že jí budete odírat tekutinami a možná i jídlem při skákavých pohybech, které běh přináší. Určitě si vemte na nohy kvalitní a předem vyzkoušenou obuv a do nich kvalitní a vyzkoušené ponožky. Někteří běžci si zalepují bradavky proti odření a promažou si místa, kde by mohlo dojít k odření-natřete se v podpaží a vnitřní strany stehen. Někteří matadoři si promazávají i celou anatomickou nohu, údajně to pomáhá proti puchýřům, ale to si také vyzkoušejte v tréninku, nemuselo by Vám to vyhovovat kvůli počátečnímu pocitu klouzání v maratonce. Ale jde prý o zvyk.

Jezte normálně, jak jste zvyklý. Už jsem se mnohokrát setkal s tím, že běžci v návalu toho, aby udělali pro svůj výkon co nejvíc, jí v týdnu před startem něco hodně zdravého. Může jim to potom činit potíže, protože Vaše tělo není na podobné stravování zvyklé. To samé platí i o snídani před startem. Najezte se cca 2-3 hodiny před startem, ale neexperimentujte. Spíše se zaměřete na to, abyste svého obvyklého jídla nespořádali příliš!

Občerstvovací stanice neprobíhejte bez povšimnutí. Na velkých maratonech jsou každých 5km stoly s iontovým nápojem, vodou, někdy i s minerálkou a čajem. Pijte to, co jste zkusili i v tréninku, obecně všem doporučuji iontový nápoj. Dodá Vám potřebné ionty a tekutiny, zároveň ale i vhodnou energii. Pokud si maraton opravdu užíváte a strávíte na trati delší dobu, projděte se na každé občerstvovačce, v klidu vypijte asi 1-1,5dcl iontového nápoje a snězte energetický gel, nebo kousněte do banánu. Vše ale dělejte v chůzi, lépe se potom rozběhnete. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že pravidelné proložení běhu chůzí, zlepšuje u hůře trénovaných běžců celkový výkon. U maratonců přes 4 hodiny se to zdá být reálné.

Pokud jste tedy maratonem nadšení a dáte se(nebo jste se už dali) do přípravy, přeji mnoho zdaru a úspěšný let.

 

Aktuality

 

Vydané články

Archiv

Hledat podle štítků:

Sledujte nás:

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page